Annons:
Etikettmeditation-artikel
Läst 4959 ggr
[Ellenme]
2014-04-25 19:28

Meditation, vad är det?

Genom att meditera kommer du komma ned i ett lugnt tempo, en inre frid och känna harmoni! Att meditera i 15-20 minuter varje dag är en väldigt bra början samt fortsättning!

Att meditera är inga konstigheter, det kommer du själv upptäcka!Ge det tid och engagemang, så ska du se att det är hur underbart som helst!Det finns egentligen inga rätt eller fel, så länge du inte får ont i kroppen under meditationen samt finner inre ro så gör du rätt. Gör lotusställningen ont? Byt! Bara du sitter rakryggad, det är huvudsaken (nämligen är det så att i öst sägs det att rakryggad är viktigt för att qi ska kunna flöda fritt längs ryggraden medan vissa menar att kroppen har lättare för att transportera nervimpulserna)! Sätt dig på en stol om du behöver det, eller på en kudde. Vad som passar dig

Men hur mediterar man då?

Du kan antagligen sitta i skräddarposition (lotusställning) med händerna på knäskålarna och handflatorna uppåt och forma pekfingret och tummen till ett ''O'', eller så kan du ligga ned (om du inte somnar). Helt enkelt ska du inta en ställning som du kan behålla i cirka 20 minuter, kroppen ska inte kännas obehaglig eller ge spänningar under tiden.
Helt enkelt vad som är bekvämast för dig.

  • Börja med inta en bekväm ställning.
    Andas in genom näsan och känn hur luften fyller din kropp

  • Andas ut genom sakta, lugnt och stilla!

  • Upprepa så många gånger du känner att det behövs, allt mellan 10-100 gånger (allt beroende på vad som känns bäst för dig, sitta kortare stund eller längre stund?).

Jag personligen brukar alltid lägga fokus på en speciell tanke, en tanke som stört mig en lång period eller en situation som gjort mig illa till mods eller dylikt. Jag fokuserar så gott jag kan på tanken, sedan går jag igenom händelsen för att sen släppa den helt och aldrig mer tänka på den.
Det krävs tid och engagemang att ta det så långt, är man nybörjare tar det alltid tid innan den metoden är simpel.

Om man däremot bara vill varva ned så är det bara att upprepa punkterna och koppla av! Enkelt som en plätt 🙂

Det är upp till dig vad du vill fokusera dig på. En tanke som du vill bli av med eller bara njuta av nuet och avslappningen som kommer med meditationen? Helt upp till dig.

Övrigt/tips

Själv föredrar jag att meditera på kvällen när mörkret har lagt sig. Brukar omringa mig med tända ljus och sitta i upp mot en timme.

Vill tipsa om denna sida jag finner mycket intressant!
Här är även en till sajt jag finner intressant, också denna.

Löpsedelsbild: http://www.fotoakuten.se/gratisbilder_foto-9211.html

Annons:
retep
2014-05-01 23:13
#1

Det är mycket man kallar meditation! Men väldigt långt ifrån det jag menar är meditation

Sanningen är en - De vise nämner den vid olika namn

[Ellenme]
2014-05-02 05:56
#2

#1 Du får gärna skriva vad meditation är för dig 🙂
Jag skrev artikeln utifrån hur jag ser på det och brukar göra, det som funkar för mig. Vet inte meditation på något annat sätt…. än! 😃

Ians
2014-05-02 14:38
#3

En promenad kan vara en meditation för mig. Att fokusera på saker i naturen, rensa hjärnan från alla andra tankar, vila lite från allt som pockar på.

Ofta ger det en ny energi till att ta itu med de där sakerna som ligger och skaver i sinnet.

Man behöver ju inte engagera sig så mycket i aktiviteten när man går, det sköts ju av den automatiska delen av hjärnan.

[Ellenme]
2014-05-02 15:41
#4

#3 Klokt! 🙂

retep
2014-05-02 20:45
#5

Med New Age har vi fått så många nya uppfattningar och varianter av urgamla klassiska tekniker och metoder av Yoga och meditation. Nya egna varianter och påfund där man Yogar och poweryogar och yoga hit och dit. Där man mediterar efter en bok, en CD, någon guidad meditation, som mer hör till kategorin mindfullness. Det tycks finnas hur många sätt som helst! För mig är meditation en regelbunden enkel teknik och metod för att uppnå och få stillhet i sinne och kropp. För att i denna djupa stillhet och vilande vakenhet, nå bortom och erfara obegränsat Universellt medvetande. Ett medvetandetillstånd som många vanligtvis inte känner till eller har erfarenhet av. Sådan meditation som i tusentals år har definierat själva syftet och metoder för meditation.

Sanningen är en - De vise nämner den vid olika namn

[Ellenme]
2014-05-02 22:24
#6

#5 Vad härligt skrivet! Tusen tack för att du delade med dig! 🙂

Jag mediterar, som man förstått, som jag skrivit i denna artikel. Och jag har kommit in i den där djupa stillheten! Jag tror man måste finna sitt sätt. Jag fann mitt sätt rätt fort.

Annons:
retep
2014-05-03 18:15
#7

Caliclue! Måste faktiskt vara uppriktig och säga att jag utifrån din "artikel" inte tycker att den förklaring du ger "Men hur mediterar man då?" Är särskilt rättvisande och bra, särskilt inte om man ar nybörjare och seriöst vill lära sig meditera! Att sitta i lotus är ju inte bekvämt för någon, som inte är van, och knappast skräddarställning heller! Inte heller är det särskilt lämpligt för nybörjare att sitta rakryggad 20 minuter i en sådan ställning med handflatorna och forma ett "O" med fingrarna! - all den uppmärksamhet och fokus som lätt uppstår på sådan ovan sittställning är inte särskilt gynnsam för att få avspändhet och stillhet i kropp och sinne! Att ligga ner och meditera är inte heller att rekommendera, ( om inte avsikten är att somna och sova)! Även din andningsövning kan behöva kommenteras med tanke på att man som nybörjare, och kanske inte alltid som van, kan avgöra vad som behövs och känns bra i mellan 1 och 100 in och utandningar?! Vill säga att min avsikt är inte att kritisera dig, utan bara att ge min mening om och kring meditation!

Sanningen är en - De vise nämner den vid olika namn

[Ellenme]
2014-05-03 18:22
#8

#7 Tack för din åsikt! 🙂
Dock får jag ju stillhet och avspändhet i kropp och sinne genom det sättet, som för mig faktiskt är ett bra sätt att meditera (FÖR MIG). Jag finner min inre ro och detta sätt fungerar bra för mig. Alla är vi olika.

Jag ska se vad jag kan göra för andra artiklar för att komma med mer tips om hur man annars kan göra.

[Ellenme]
2014-05-03 18:48
#9

Nu har jag ändrat en del i artikeln, poängterat att det är viktigt att finna sitt egna sätt för meditation och inte mitt. Även lite mer länkar till diverse sidor där man faktiskt kan läsa mer om meditation.

retep
2014-05-03 21:30
#10

Här kommer ett tips och exempel på vad jag menar är meditation http://tm-meditation.se/vad-ar-transcendental-meditation/

Sanningen är en - De vise nämner den vid olika namn

[Ellenme]
2014-05-03 21:42
#11

#10 Men precis, det finns massor olika metoder att utföra just meditation 🙂 Alla föredrar olika helt enkelt.
Tack att du delade med dig, det uppskattas!

[Ellenme]
2014-05-03 21:47
#12

Retep, får jag göra en artikel om det du länkade? 🙂

retep
2014-05-03 22:14
#13

Jag delade bara med mig av mina erfarenheter. Ett tips som du kan välja att ta del av och skriva om, om du vill.

Sanningen är en - De vise nämner den vid olika namn

Annons:
[Ellenme]
2014-05-03 22:19
#14

#13 Tusen, tusen tack! 🙂

retep
2014-05-03 22:20
[Ellenme]
2014-05-03 22:21
#16

#15 Ska kolla igenom det där noggrannare imorgon, tack igen, otroligt snällt!

[niklaeri02]
2014-05-04 20:50
#17

Hej!

Jag började meditera genom andningsfokus. Började med några minuter och gick sedan upp i tid eftersom jag kände att det gick bra. Det var en enkel och naturlig meditation tyckte jag!

Just nu använder jag denna två gånger per dag:
http://aypsite.org/13.html

niklaeri02

[Ellenme]
2014-05-04 20:55
#18

#17 Tack att du delade med dig! 🙂
Vad härligt att du funnit det som passar just Dig!

NiklasTyreso
2014-05-05 17:06
#19

Meditation är, enligt mig, mental avspänning. Att bara vara här och nu och andas. Yoga involverar dessutom fysiska övningar. Kontemplation är att begrunda saker som kan leda till utveckling av sina mentala förhållningssätt. Traditionellt har meditation, yoga och kontemlation utövats inom ramen för religioner med trosuppfattningar, mytologier och religiösa livsregler. Idag har de flesta lyft ut meditation, yoga och kontemlation ur sina religiösa sammanhang.

[Ellenme]
2014-05-05 17:12
#20

#19 Tusen tack att du delade med dig!

Annons:
retep
2014-05-05 18:42
#21

Nin uppfattning är en annan…Traditionellt har meditation, yoga och kontemlation INTE utövats inom ramen för religioner med trosuppfattningar, mytologier och religiösa livsregler. Både meditation och hela Yogasystemet är en del av Veda och har tagits fram och förmedlats av högt utvecklade Yogis. Som i sitt upplysta tillstånd naturligt varit befriade och utanför alla ramar för religioner, mytologier och trosuppfattningar!

Sanningen är en - De vise nämner den vid olika namn

Open
2014-05-06 20:07
#22

Caliclue… jag blir alldelles rörd och imponerad av resultatet av din meditationspractice :) Även om det är "din egen sort" så har det tydligen bidragit till att du kan möta allt och alla utan att reagera, med öppenhet och kärlek. Det är inte illa det :) 

Jag skulle säga att vad du gör är att fördjupa dig i närvaro under tiden när du betraktar en tanke som skapar oro. Du återvänder alltså till ren närvaro även när tankarna vill dra dig med sig in i storyn de skapar. Det är i princip vad Buddha gjorde under bodhi trädet… han mötte illusionen (maya) i alla sina aspekter och läkte sin varelse. 

Det funkar tydligen bra för dig, så jag önskar dig fortsatt glädje med utövandet!

[Ellenme]
2014-05-06 20:37
#23

#22 Tusen tack! 🙂 Alla anser vi olika här i livet, att inte acceptera hur andra ser på saker och ting är otrevligt och om man istället är öppen för nya saker så lär man sig! Man kan aldrig få nog av kunskap 🙂
Det som funkar för mig kanske inte alls fungerar för 70% av medlemmarna, det är ju så det är i livet! Det är olika för alla.

Tack för att du engagerar dig, det värmer! 🌺

Open
2014-05-06 21:19
#24

#23 Framför allt ger öppenhet möjligheten till insikt om det vi verkligen är-> Allt :) Sen kan man välja vad man vill vara, specifikt och i stunden 😃

[Ellenme]
2014-05-06 21:31
#25

#24 Klokt sagt! 🙂

retep
2014-05-06 22:16
#26

Tanken att vi är olika, att vi utvecklas olika, mediterar på olika sätt….Allt detta är bara en yttre verklighet, vald och formad av oss själva. I vårt inre andliga liv och medvetenhet är det så mycket mer enkelt och förenat. Något vi kan välja att uppmärksamma och ta tillvara. Vi utgår alla från Enhet och Helhet men lever ofta så upptagna av tankar och föreställningar kring våra liv, våra val, utveckling och andlighet.

Sanningen är en - De vise nämner den vid olika namn

[Ellenme]
2014-05-06 22:21
#27

#26 Verkligen klokt skrivet! Väldigt fint.

Annons:
Open
2014-05-07 14:30
#28

#26 Så sant Retep! Vackert sagt, och jag tror du har rätt att det är bra att uppmärksamma enheten i vårt inre, annars blir vi vilseledda av våra egna uppfattningar, som är ganska roligt när man väl vaknar igen och inser vad man håller på med 😃

Vi är Enheten som genom sina tankar skapar det ena och det andra, så det kan uppleva sig själv i alla sina möjligheter och i relation till sig själv 🌺

retep
2014-05-07 17:56
#29

#28, Open! Min mening var djupare, med upplevelsen att det i grunden inte är så mycket tankar som skapar det ena och det andra! Intuitionen är ett säkrare kort, även då den är otydlig. Den ger impuls till förnimmelse, känsla, till tankar…som sedan, i det yttre tar form i tänkande, föreställningar och uppfattningar vi har om " det ena och det andra".

Sanningen är en - De vise nämner den vid olika namn

Open
2014-05-07 20:48
#30

#29 visst Retep, tanken, när den har formats tillräckligt för att registreras, är i en grov form redan. Innan dess finns ju många mer subtila lager, ända till fullständig, vaken tystnad. Så jag observerar samma sak, att impulsen till skapelse, shakti, är länge "på väg" så att säga, innan den verbala tanken har uppstått, som steget före den fysiska handlingen (tal, handling) och med det skiftet i materia. Mantrat kan man chanta, men när man upprepar det tyst så leder det oss baklänges ända till rörelsens ursprung.

retep
2014-05-07 22:28
#31

Jai Shakti…Jai Purusha

Sanningen är en - De vise nämner den vid olika namn

szirius
2014-05-08 23:12
#32

Vill instämma i Opens ord, Caliclue - så härlig, öppen energi från dig , du bara tackar och tar emot  - och det känns äkta☀️. Fint🌈

#29 och #30 jag har perioder då jag känner att jag inte vill prata🤐, upplever att så fort jag försöker klä något i ord så försvinner essensen på nåt sätt…svårt att sätta ord på detta😉…hehe…som sagt😉…men har upplevt detta mer och mer…att jag blir väldigt trött om jag är bland umgänge där "intellektet är i fokus" eller hur jag ska säga…jag kan uttrycka mig i skrift helt rinnande, det går automatiskt och kommer inifrån, men i tal finns nån spärr, som om jag behöver fundera innan jag öppnar munnen och då känns det bara…konstgjort sen…..jag har inte hittat vägar ännu att uttrycka mina upplevelser och tankar kring allt som har sitt ursprung långt innan tanken blivit en tanke…eller/och att det i mig fortfarande finns mkt som är i "impulsform" och inte kan sättas ord på ännu…🤔hmm, det kändes träffande ☝️ det här var intressant…🙂

[Ellenme]
2014-05-11 19:03
#33

#32 Tack, tack, tack! ❤️

Sagaliten
2016-01-08 01:20
#34

Intressant, men förvånades över att se vägledda meditationer i TM på youtube. Inget jag själv följt, men vet att jag sett det när jag kollat om jag hittade någon meditation. Men är verkligen nyfiken på TM

Close your eyes, open your mind, and listen to your heart.  

Kika in på www.sagaliten.blogspot.se om ni vill följa min mediala utveckling och dess med och motgångar ☺️

Annons:
retep
2016-01-08 17:11
#35

Det kan vara att någon försöker sig på att lära ut eller vägleda TM meditation…

Men det är helt säkert inte alls något som funkar! TM tekniken är i.o.f. enkel att lära och utöva, Men om man är seriös så  kräver det att man går en kurs och lär sig på rätt sätt!

Sanningen är en - De vise nämner den vid olika namn

Sagaliten
2016-01-08 21:26
#36

Okej, ja jag är väldans nyfiken på vad det kan vara. Kikat på sidan och den är otroligt informativ men ändå utan att säga så mycket om hur det konkret ska göras, men misstänkt att det lite är meningen 😉 Men otroligt intressant och jäste länge där. Ska nog ta mig ett titt på en sån video också bara för att se vad det är 😊

Close your eyes, open your mind, and listen to your heart.  

Kika in på www.sagaliten.blogspot.se om ni vill följa min mediala utveckling och dess med och motgångar ☺️

retep
2016-01-08 21:34
#37

Nyfiken… Vad är det för "en sån video" du menar att du skall se? Vill gärna säga att man kan inte få veta eller förstå vad TM är genom att titta på en video!

Sanningen är en - De vise nämner den vid olika namn

Sagaliten
2016-01-08 21:43
#38

De youtube-klippen som jag nämnde om just TM-meditation.
Vet att du sagt det, är just därför jag blir nyfiken på vad det är för klipp, vad de faktiskt innehåller 🙂

Close your eyes, open your mind, and listen to your heart.  

Kika in på www.sagaliten.blogspot.se om ni vill följa min mediala utveckling och dess med och motgångar ☺️

Upp till toppen
Annons: