Annons:
Etikettyoga-artikel
Läst 4004 ggr
[Ellenme]
2014-05-03 10:20

Yogaformer

Det finns ju en sjö av olika yoga former att falla för! Jag ger er lite snabb information här nedan om olika sorters yoga, har länkat till sidor som kan ge mer information om ni finner intresse!

Hatha

==============

Passar alla!

I Hathayoga försöker man föreställa sig att man kan skapa en balans i den ''energisystemet'' i kroppen just för att uppnå psykisk och fysisk hälsa och utveckling.

Hathayoga går ut på koncentration, nässköljning, meditation men också fysiska övningar vars syfte med hathayoga är att öka koncentrationsmedvetenheten, energinivån samt välbefinnandet.

I hathayoga renar man kroppen och använder sig av sex reningsprocesser:

Neti: Man renar näsan och bihålorna med hjälp av till exempel en näskanna.**
Dhauti:** Renar matsmältningskanalen, öron, tunga, tänder, ögon och hårbotten.**
Nauli:** Helt enkelt roterar man bukmusklerna i förhoppning om att rena och stärka tarmarna och underlivet.**
Basti:** Detta ska rena och stärka tjocktarmen.**
Kapalabhati:** En teknik för andningen som ska vitalisera och rena lungorna men även främre delen av hjärnan.Traktak: En koncentrationsövning vars syfte är att stärka ögon samt öka förmågan att koncentrera.

Källor: Wikipedia samt iform

_Bikram

_

Passar de som är i god form!

Bikramyoga är en sorts yoga där träningen består av 26 olika ställningar som görs två gånger samt utförs detta i uppvärmda lokaler där temperaturen är över 40 grader.

Kroppens flexibilitet
Eftersom musklerna mjukas upp och slappnar av i värmen kan man på så sätt sträcka ut dom lite längre och bättre vilket inte heller ger skador!

Men även mer syre kan föras ut i kroppens muskler, organ och vävnader eftersom kapillärerna utvidgar sig i värmen.
** Avgiftning**
Som alla vet så svettas man av värme, vilket har en avgiftande och renande effekt i kroppen. Genom huden förs slaggprodukterna ut!

** Källor:** iform men även här (länk) kan i läsa mycket mer om Bikramyoga.

_Astanga

_

Passar de som är i mycket god form!

Astangayoga är väldigt fysisk och hård vilket ofta inte passar nybörjare. Förklaras ofta som en idrottslig och dynamisk form av yoga.
Man arbetar en hel del med andningsövningar samt byter man ställning utan paus,

_
Källor:_ iform och här (länk), där man kan läsa en hel del om Astanga.

Iyengar

Passar äldre, handikappade, de som är i rehablitering samt rörelsehindrade.Iyengar har fokus på att räta in kroppsdelarna så de samrverkar på ett ergonomiskt sätt. Man använder sig av en hel del hjälpmedel så som kuddar, klossar, remmar med mera vilket underlättar att utföra yogaposer. Också hålls yogaposerna längre än i andra yogaformer.**

Källor:** iform och Wikipedia

_Poweryoga

_

Passar alla!

Poweryoga påminner om aerobicpass, det finns inga pauser utan det är snabba ryck och mycket kraftfull! Man kombinerar den klassiska yogan (andningsövningar och stretchning) med styrketräning. Man tränar alltså med sin egna kroppsvikt blandat med rörelser, ställningar och såklart Andning!

Målet med poweryoga är att uppleva sin maximala kraftkänsla, frihetskänsla samt vitalitetskänsla! Att bli så vig som möjligt går det inte ut på.

Vad gör Poweryoga för mig?
Poweryoga skapar mycket värme och ökar uthållighet, utvecklar fokuseringsförmågan. Men du renar också kroppen på fria radikaler och giftiga toxiner. Du stressar ned och spänningen runt leder och muskler minskar.Källor: iform men också denna sida (länk) där det står massvis med intressant information.

Kripaluyoga

_Passar alla!

Kripaluyoga fokuserar på det inre men också Andning och avslappning. Man kan säga att kripaluyoga är klassisk yoga blandat med meditation, helt enkelt.
_Syftet är att komma i frid med sig själv, liksom utforska och lösa känslomässiga tankar och dylikt.

Källor: iform och Wikipedia

**_

Inne på iForm finns det några fler sorters yoga jag valt att inte nämna här!_**

Annons:
Ians
2014-05-04 18:18
#1

Tack för en fin artikel !

[Ellenme]
2014-05-04 18:20
#2

#1 Tack själv! 🙂

Tuva-Lena
2014-08-12 09:14
#3

Säger samma, TACK! Inte visste jag att det fanns så många yogaformer! men var är kundaliniyogan? Är det den som passar in i beskrivningen av Kripaluyoga?

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Tessen
2015-07-19 08:03
#4

Skriver sent nu, men tycker att KundaliniYoga, BhaktiYoga, LivsYoga, KriyaYoga, YinYoga, BhaktiYoga, ViryaYoga, KarmaYoga, JnandaYoga, Sivananda och MediYoga fattas och bör läggas in på listan. :) Eller ja, ska man ha med alla former kan det ta en evighet eller två så här är en länk med 70 - 80 av dom över 100 olika yoga former som finns: http://www.yogabolaget.se/index.php/vad-aer-yoga/78-olika-yogaformer

/T

Upp till toppen
Annons: