Yoga

Namasté

2015-09-12 19:51 #0 av: Artlink

Yoga är full av indiska termer och den man oftast stöter på är Namasté. Ibland avslutas texter eller brev med namasté. Yogaläraren bugar inför klassen ibland innan och nästan alltid efter ett träningstillfälle men vad betyder det då?

Om du har varit på en yogaklass har du säkert stött på gesten namasté, där man sätter ihop handflatorna vid hjärtat, bugar och säger namasté. Det är vanligt att yogaläraren hälsar alla välkomna, börjar eller avslutar klassen så här. Men vad betyder det egentligen?

Allt om Yoga beskriver begreppet/ordet så här:

Namasté är ett sätt att hälsa som ursprungligen kommer från Indien. ”Namah” är sanskrit och betyder buga, ”as” betyder jag och ”te” betyder du. Så det kan ungefär översättas som: ”Jag bugar för dig”.

Förenklat kan man säga att gesten representerar tron på att det finns något gudomligt, djupare inom oss alla. Att vi alla är en del av något större. I slutet av en yogaklass gör man det för att tacka sig själv och varandra för stunden på mattan. Det har även en djupare betydelse och är en gest för att visa att man hedrar yogatraditionen och de lärare och mästare som funnits före oss.

Förkortat förklaras begreppet med Till dig och påvisar ödmjukheten avsändare och mottagare, som tex mellan lärare och elev. 

Källa: Allt om Yoga

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2015-09-23 21:33 #1 av: fridelfina

En fråga jag då har, är det tänkt att eleverna ska svara Namasté tillbaka? I de klasser jag gått på har man inte gjort det och det känns så fånigt att göra det själv i en klass på typ15/20 st. I början sa jag det några ggr (väluppfostrad som man är Skämtar), men nu blir det ljudlöst, mer sagt inom mig. Vet inte, men jag tycker att det känns lite trist, man vill ju vara artig och tacka lika till läraren. Eller hur gör man på de klasser ni andra går på? Är det olika beroende på hur själva yogastället är eller beror det på läraren? Eller är det meningen att vara som envägskommunikation?

   
Anmäl
2015-09-24 10:17 #2 av: Torahzen

Strunta i de andra och gör som du känner för!

♥♥♥ Livet är nu - lev det väl! ♥♥♥
Tora, Sajtvärd på Feng Shui

Anmäl
2015-09-26 08:12 #3 av: Artlink

För att inte behöva blanda in hinduism och risken att konfrontera diskussioner om religiösa influenser så säger jag "tack" på svenska istället. Jag tackar ödmjukt barnen för att de har varit med även denna gång eftersom yoga alltid är frivilligt. De tackar automatiskt tillbaka. Vi sitter i "blomman" (lotus vet de ju inte vad det är för art) och bildar av händerna blommans knopp. Inom mig viskas ändå ordet Namasté Glad

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.