Yoga

Barnyoga

2015-10-04 19:51 #0 av: Artlink

Barnyoga har varit ett laddat ämne, men varför? Hur går det till? Kan jag hålla en barngrupp i yoga? Hur gör man? Vad bör man tänka på? (Artikel kommer bli komplett inom kort!)

I fredags påbörjade jag första delen av kursen om Barnyogasagor med underbara Lisa Ekenborg. Det var förövrigt hon som var med och hade barnyoga på skolan i Östermalm när skolinspektionen fick in en anmälan från ett barns föräldrar om att de inte tyckte det ansågs rätt att utföra yoga i skolan.Skolinspektionen har varit ute och granskat och har lagt ner ärendet och friat skolan eftersom yogan utförs enbart för att tillgodose barnens utveckling i rörelse, balans, koncentration och avslappning. Detta är det enda fallet som blivit anmält i Sverige och eftersom skolinspektionen friade skolan så behöver pedagoger inte känna samma tveksamhet inför föräldrarnas frågor längre. 

Yoga är inte lika med hinduism.

Ordet yoga betyder att länka samman kropp-andning-sinnen

För att leda en barngrupp i yoga måste du förstå att du kan aldrig lära ut mer än du själv kan. Jag föreslår att du själv börjar yoga först och när du har fått grunderna i rörelser, andning och meditation så gå en barnyogakurs.

När du känner dig redo finns det tips att tänka på:

  • Skapa det magiska rummet, gärna dov belysning eller nedsläckt med tänt stearinljus. 
  • Alla barn ska helst ha en egen matta. Mattan är barnens båt/flotte som de ska känna sig trygga på. Det är deras plats att färdas genom fantasins land och andningen är fantasins bränsle. Slutar vi andas eller trillar av mattan kan vi, ve o fasa, hamna tillbaka i verkligheten!
  • Ritualer och gemensamma överenskommelser. Rummet ska städas, bäddas, ordnas utan att barnen är där. Vi samlas utanför dörren, sänker rösterna, skapar magin och om någon har något prat på gång så får de prata av sig här utanför dörren. När vi har pratat klart drar vi ihop munnen med en låtsasdragkedja och låser sedan andas vi tre djupa andetag, alltid in genom näsan, helst även ut genom näsan, tillsammans och öppnar försiktigt dörren till fantasins land! 

-Visst låter det underbart? 

-Visst vill man vara med på resan? 

Som vid alla yogapass värmer alla upp med andning, enkla svepande rörelser tillika enkla charader. tex måla väggar och tak med låtsaspensel i en färg man blir glad av och en färg man blir trött av. Efter det kommer sagan. Gå igenom vilka positioner/rörelser som kommer ingå i sagan innan du sedan genom yogarörelser dramatiserar med barnen. 

När sagan är slut vilar vi en stund och kör lite kattsträckning innan det är dags för meditationen. Det är bra om man kan leda meditationen på egen hand så man slipper störa med teknisk utrustning.

Många på kursen jag går på har tidigare inte provat yoga i barngrupp alls så vi har nu till läxa att prova enkla rörelser eller hela sagan för att se vad som gick bra och vad som gick mindre bra och hur man kan förändra det så det blir bra. Vi träffas nästa fredag igen. 

*****************************************************************************************

TÄNK PÅ!!!!

Barn får aldrig berömmas för en prestation utan för en utveckling. 

Det är så lätt att utropa; -Titta vad Max kan! Om han lyckas gå ner i brygga. De som inte kan blir genast nedslagna och känner sig inte lika "duktiga". 

I Yoga ska man aldrig jämföras eller lyftas fram som goda exempel. Ingen är bättre än eller sämre än någon annan. Alla jobbar på sin nivå med sin utveckling.

Man får heller aldrig någonsin skicka ut någon från yogarummet som bestraffning. Det är lätt att ta till om de inte lyssnar, stojar, skriker, leker, springer runt, skrattar och "stör". 

-Nej, då får du inte vara med!

Fullständigt förbjudet att göra så. 

***************************************************************************************

Lyckas man inte fånga barngruppen så får man analysera det efteråt. Vad var det som gjorde att barnen inte tyckte resan var så fängslande som jag hade önskat? Varför vill ett av barnen inte vara på sin matta? Hur ska jag få den försiktiga att våga prova rörelser? Hur gör jag med de som tar över och driver resan åt ett annat håll och får med sig kamraterna? Är det en katastrof om jag misslyckas? Vad händer om barnen får ta över sagan?

Dessa frågor kommer vi säkert få brottas med om vi arbetar med barn. Yoga sätter igång processer i kroppen som leder till känslor. känslorna måste få komma oavsett om det är gråt, ilska eller skratt. Då får vi pausa och låta det rasa ut, utan att fråga varför det kom eller hur någon mår. Oftast vet man inte det själv. 

Det enda man egentligen behöver är att aldrig döma och att vara tillåtande.

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2015-10-06 20:41 #1 av: fridelfina

Fin artikel!

Det sista är typ mitt livsmotto, "aldrig döma och att vara tillåtande"! Det är en riktig utmaning ibland! 

   
Anmäl
2015-10-07 08:15 #2 av: Artlink

#1 Ja, hahaha! Det ÄR en utmaning! jag trodde att jag var tillåtande och varesig dömde eller bedömde barn, men det är lätt hänt att tillrättavisa. Sätt dig på mattan! Nu skulle vi ju vara tysta! Vill du inte vara med så är det frivilligt!

jag tror tonläget och det egentliga budskapet från magen avgör om repliker är tillåtande eller dömande. Du kan säga samma ord på så många sätt.

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.